2016. február 13., szombat

Pedagógiai mustra 1. rész - mert biztos lesz még

Ki ne szeretné a gyerekeket, meg a cuki beszólásaikat?

3. osztályban fogok most kicsit tanítani. De ez nem olyan 3. osztály, mint a többi. 
Válogatott 25 gyerek jár ide:

- 3 autista
- 1 állandóan éneklős
- 1 diabétesz
- 3 hiperaktív
- 4 beilleszkedési, tanulási, magatartási probléma
- 1 Down-szindróma
- 1 hallássérült
- 1 mozgássérült
- 5 kiemelten tehetséges

és a többiek "átlagosak". 

Őszintén be kell vallanom, hogy először kicsit ijedve néztem végig a társaságon, aztán másodszor is és harmadszor is, és tulajdonképpen még mindig nem vagyok teljesen nyugodt. :D 

Ha még nem volt anekdota a névmemóriámról, majd lesz. Elég most annyi, hogy gyakorlatilag nincs. A hab a tortán, hogy a mai gyerekeket nem Katinak meg Zolinak hívják, hanem Absának, Karádnak, Gemmának és Tíciának. 

Oxána (Down-szindrólmás kislány) neve sehogy sem jutott eszembe, pedig nagyon rá akartam szólni, hogy ne verje szét mappával a padtársa fejét, ha lehetséges. 

- Hogy hívnak? - kérdeztem. 
- Dórinak, hát még a saját nevedet se tudod?

Oké, az már nyilvánvaló, hogy a középsúlyos értelmi fogyatékos kislány teljesen hülyének néz, de talán  a többieknél még van esélyem. :D


Ezen a képen az látszik, hogy Oxána épp vérrel rajzol a falra, amikor mindössze annyi volt a feladatom, hogy vigyázzak rá kb. 20 percre. Nagy gyakorlottan elő akartam kapni a módszertani puttonyból a jolly jokert, de a kislány megelőzött:

- Moszt szomolú a szíved, mert véllel matkát lajszoltam a falla, utye?


2 megjegyzés:

  1. Szia D,
    En kulfoldon elek ahol ugy gondoljak hogy a fogyatekos gyerkocok sokkal jobban fejlodnek ha egy atlagos es nem fogyatekos kornyezetben tanulnak.
    Szerinted?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Hát ez egy elég összetett kérdés. Itthon is létezik az integráció, egyre népszerűbb. Ha az osztály, a szülők és a pedagógusok is felkészültek a fogyatékos gyerek érkezésére, valamint megkapja mindenki a megfelelő segítséget, akkor működőképes a dolog, sőt, jót is tesz a fogyatékos gyerek szocializációjában. Viszont gyakoriak az ezzel kapcsolatos sztereotípiák, sokszor nem adottak se személyi, se tárgyi feltételek, ami nyilván attitűd és pénz kérdése. De sokan dolgoznak/dolgozunk ezen. :)

    VálaszTörlés

LIFE UPDATE

Az elmúlt 5 év tömören: összejöttem a szembeszomszéddal, összeházasodtunk, építettünk egy házat, és lett egy gyerekünk, Guszti. Szóval semmi...