2015. szeptember 13., vasárnap

Jó tanácsok biciklizéshez

Most kicsit magam ellen fogok beszélni, mert ugyan elfogult vagyok minden olyan dolgot illetően, aminek valamiféle köze van a biciklihez, mégis látom, hogy mik azok a dolgok, amik miatt picit nehéz az embereket rávenni biciklizésre, így a környezet- és egészségtudatos életmódra. 
  1. Higiénia. Kb. 12 perc után olyan büdös leszel, mint egy trágyadomb, hiába fújod magad akármivel. Munkába/iskolába/bankba/orvoshoz/templomba érve kezdhetsz átöltözni a budiban. Estére a táska aljában lévő izzadt póló összegyűjti a táska alján lévő koszt. 
  2. Szállítási nehézségek. Ha a cuccod a hátadon viszed, akkor csorogni fog lefelé a lé a fenekedbe azonnal, ha pedig a csomagtartóra teszed, félő, hogy félúton elhagyod, hacsak nem tekered körbe gumipókkal, ami aztán vagy fejbe vág, vagy nem.
  3. Baleset. Ha elfáradtál, ingerenciát érezhetsz, hogy összekapaszkodj más biciklisekkel, vagy kutyával/lóval/motorral/busszal húzasd magad, aminek komoly baleset lehet a vége. (olvastam, hogy van ilyen is)
  4. Lopásveszély. Csak akkor nem lopják el, ha 28 zárral zárod le, és csak annyi időre hagyod ott, amennyi alatt 27 zárat lehet szétfűrészelni. Ha valami béna bringával nyomulsz, az lehet, hogy megmarad, csak azzal meg nem nagyon lehet csajozni.
Vannak azonban apró tippek/trükkök, melyekkel komfortosabbá teheted a kerékpározást. Ha hosszabb távban gondolkodsz, célszerű beszerezni egy speckó cipőt, amit rá lehet csatolni a pedálra, így felfelé is húzhatod azt, javítva ezzel a hatékonyságod.
Ha erre nincs lehetőséged, megoldhatod olcsón, házilag, kötegelővel, aminek a módját az alábbi, unszimpatikus gyereket ábrázoló képen láthatsz:

Unszimpatikus gyereket ábrázoló kötegelős lábrögzítő oktatókép


Fontos észben tartani, hogy ez a módszer csak akkor alkalmazható biztonságosan, ha tudod, hogy nem fogsz megállni út közben például egy piros lámpa miatt, mert akkor váratlanul elesel, és vagy kúszva húzod hazáig a biciklit, vagy megvárod, hogy a tesód jöjjön bicskával, mert nem fogsz tudni felállni. 



Megyek tanulni. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LIFE UPDATE

Az elmúlt 5 év tömören: összejöttem a szembeszomszéddal, összeházasodtunk, építettünk egy házat, és lett egy gyerekünk, Guszti. Szóval semmi...