2015. május 18., hétfő

Ki miben művész, abban alkot

Ha az emberlánya 3-4-6-8-10 éven keresztül tanul valamit az egyetemen, a környezete hajlamos azt hinni, hogy ért valamicskét a témához. Ráadásul, ha azt hallja, hogy nem is csúszik, ügyes is, TDK-zik is, akkor valószínűleg nem is valamicskét ért hozzá!

Gyakran találnak meg a kétségbeesett szülők: 
- Dóri, ha Józsika 24,67 hónapos, és nagyjából, egész pontosan 19 szót tud mondani, hogy az baj-e, mert a nőklapjakáfé fórumán azt írták, hogy 283 szót kéne mondania... Mit kell ilyenkor csinálni?

Azt megtanultuk ugye, hogy a beszéd a jobb és a bal agyfélteke együttes koordinációjának köszönhető, a bal féltekében található a Broca-terület, ami a beszédprodukcióért felelős, és a Wernice-terület, ami a beszédértésért. Az agyfélteke-dominancia az anyayelv-elsajátítás során a nyelvi elemek hatására alakul ki. Továbbá az emlékezet és a szerialitás is fontos szerepet játszik a beszédfejlődésben. A megkésett beszédfejlődésnek számtalan oka lehet a koraszülöttségtől, a halláskárosodáson át, a renyhe beszédizmokig. 

- Hátőőőőőőőő.... Nem tom.

Ugyanez a helyzet a NAV-nál is. Ahogy az ismerősök fülébe jutott, hogy ott dolgozom (bár valószínűleg az az infó kimaradt, hogy borítékot bontok), megrohamozhat a kérdésekkel. 

- Kell a munkáltatótól igazolás, ha február 12-ig GYED-en voltam, és...?
- Jár-e az adókedvezmény, ha tartós beteggé nyilvánítottak januárban, de nem váltottam ki a...?
- Kell-e adózni a tőzsde után, ha a hozam nem haladja meg a...?

Eleinte mondtam, hogy én nem értek az adóhoz, meg engem úgy igazán teljes szívemből nem is érdekel, és hogy próbáljon utánanézni, kérdezze meg Gyakori kérdéseken, vagy ilyesmi. De Guci szólt, hogy segítsek egész nyugodtan a népnek, mert igazából 3 szabály van, nem nehéz megjegyezni:

- KELL IGAZOLÁS
- KELL UTÁNA ADÓZNI 
- NEM JÁR ADÓKEDVEZMÉNY




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LIFE UPDATE

Az elmúlt 5 év tömören: összejöttem a szembeszomszéddal, összeházasodtunk, építettünk egy házat, és lett egy gyerekünk, Guszti. Szóval semmi...